Cine ar fi crezut vreodată că orașul cu cel mai aglomerat trafic din toată Europa poate ascunde un refugiu natural de o sălbăticie cruntă? Un oraș al contrastelor, Bucureștiul nu se dezminte nici atunci când este vorba despre locuri alternative de a petrece timpul liber. Așa că dacă te-ai plictisit cumva de aceleași plimbări prin parc, de băncile tari și de veșnicele chioșcuri cu nimicuri, am eu o idee genială despre cum poți petrece o zi înconjurat de natură.

Poate ai auzit de Delta Văcărești, ce a primit între timp statutul de parc natural. Ei bine, mai nou există și o potecă ce înconjoară rezervația, precum și panouri informative care să îți dea impresia că nu ești pierdut în sălbăticie. Cum ajungi acolo? Dibuiești intrarea in complexul rezidențial Asmita Gardens (pe la Splaiul Unirii 168) și apoi cobori scările amenajate în ligheanul de ciment ce adăpostește o minune.

Un mic somn pe marginea de beton a deltei
Un mic somn pe marginea de beton a deltei

Scuză-mi licența poetică, dar cam așa arată delta din București – un colț de natură crescut peste noapte într-o vale tapetată cu plăci de beton din perioada întunecată a comunismului. Și pe măsură ce îți croiești drum pe poteca întortocheată nu vei scăpa de marginile dezolante ce amintesc de proiectul lui Nea Ceașcă de a amenaja un lac destinat sporturilor acvatice, nici de reminescențele unei Românii odată industriale. Dar poate că tocmai ăsta e farmecul parcului natural Văcărești – contrastul zdrobitor dintre un oraș înecat de urât și natura sălbatică care s-a aciuat într-un loc total neașteptat.

Delta contrastelor
Delta contrastelor

Dar cam ce e de făcut în Delta Bucureștiului?

1. Admiră natura. Dacă ai fost vreodată în Delta Dunării, vei recunoaște și în București colțuri parcă desprinse din peisajele din Dobrogea. La un moment dat, chiar mă așteptam să zăresc 2 lipoveni într-o barcă, pescuind delicatese. Peste tot e stuf, am zărit și trestie, sunt ochiuri de apă și chiar un loc de observare care m-a transportat înapoi în zilele de vară din Delta Dunării. Fiiind toamnă târziu, nu am observat păsări exotice sau animale acvatice, însă sunt sigură că există și vidre, și vulpi, și zburătoare maiestuoase!

In comuniune cu natura
In comuniune cu natura

2. Plimbare de învigorare. Aerul curat e cam rar în București, la fel și spațiile întinse pentru plimbare. Ce poate fi mai interesant decât 2,5 km de potecă îngustă prin stufăriș, unde abia zărești țipenie de om? Eu zic că e locul ideal pentru pus gândurile în ordine și comuniune cu natura.

Plimbare pe cararile deltei
Plimbare pe cararile deltei

3. Trasee cu și pentru bicicletă. Tot din seria activităților fizice, ciclismul este foarte popular în Delta Văcărești. Nu sunt pasionată, însă am văzut grupuri întregi de prieteni pe biciclete, atrași probabil de terenul accidentat și de spațiul întins. Se organizează și concursuri de off-road în parcul natural al Bucureștiului, așa că locul este perfect pentru aventuri interesante.

4. Distracție pentru cei mici. Ce am mai văzut prin Delta Văcărești și mi-a plăcut la nebunie? Grupuri întregi de cercetași, însoțiți de mentori, care explorează terenul și învață de mici să aibă grijă de natură. Au cele mai drăguțe uniforme și se distrează de minune în natură. Așa că dacă ești în căutarea unei activități utile pentru copii, înscrierea la cercetași poate fi cel mai bun lucru pe care l-ai făcut vreodată.

5. Natura prin obiectiv. Nu în ultimul rând, Delta Văcărești e despre frumusețe, contrast și textură. Adică un loc perfect să îți testezi abilitățile de fotograf și să surprinzi cadre atipice pentru un oraș supra-aglomerat. Păcat că o fotografie reușită nu poate suprinde și linștea care te înconjoară la fiecare pas!

Fotografii inconjurata de natura
Fotografii inconjurata de natura

La final, las aici câteva gânduri și dorințe pentru delta noastră, a bucureștenilor. Îmi doresc să revin într-un loc la fel de sălbatic, dar mai îngrijit. Aș plăti bucuroasă o taxă modică de intrare, dacă ar însemna fonduri în plus pentru spații de observare, foișoare, bănci și coșuri de gunoi de-a lungul potecii. Nu atât de multe încât să sufoce natura surprinzătoare, dar suficiente încât să dea impresia de civilizație. În rest, abia aștept să revin în Văcărești și să surprind natura sălbatică în fiecare anotimp.

Puncte de observare in Delta Vacaresti
Puncte de observare in Delta Vacaresti

Dacă te-am făcut măcar un pic curios în legătură cu delta Bucureștiului, accesează site-ul oficial pentru mai multe informații despre Parcul Natural Văcărești.

Fotograf de exceptie: Radu Alexandru Istrate

 

Author

Write A Comment