În căutarea de subiecte interesante și utile pentru cititorii mei pasionați (mama mea și pisica :D), am intrat în istorie. Nu, nu am devenit un personaj celebru (încă), ci m-am gândit să fac o trecere în revistă a siluetelor feminine care au fost cândva la modă. Și să demonstrez, la final, că trendurile legate de siluete sunt subiective și efemere. Însă eleganța și individualitatea rămân pentru totdeauna!

Ca specialist în istorie, am căutat mereu să înțeleg cum se oglindesc întâmplările politice în societatea noastră. În rol de stilist vestimentar, apreciez referințele la trecut și descopăr cu plăcere cum trenduri uitate de sute de ani sunt șterse de praful istoriei și primesc o nouă viață. Corsetul medieval se poartă mai nou peste haine, iar în sezonul toamnă/iarnă 2017 nu poți scăpa de rochiile  înflorate specifice anilor 1970 nici dacă ai vrea.

Moda anilor '70, acum si in 2017
Moda anilor ’70, acum si in 2017

Istoria transpusă în viața de zi cu zi e un subiect fascinant, și cu cât descopăr mai multe legături ascunse între ce s-a întamplat în trecut și cum a fost tradus acesta în viața cotidiană, cu atât mai multe înțeleg despre ce se poartă și de ce se poartă. Așa cum pot privi în viitor și ghici ce se va purta în câțiva ani – de la costume specific masculine, la stilul utilitar și culorile neutre.

Ei bine, în acest gigantic carusel al trecutului, plin de conflicte sângeroase și corsete dureroase, femeia joacă și ea un rol. Inițial unul secundar din punct de vedere politic – acela de fiică, soție și mamă – supusă în totalitate ”stăpânilor” de sex masculin. Dar începând cu secolul al XX-lea, suratele noastre devin din ce în ce mai vocale și prezente la evenimentele care au conturat istoria omenirii. Și odată cu această (r)evoluție feministă, idealul feminin se schimbă la fiecare 10 ani. Așa că ce e e azi trendy poate fi mâine prea… gras, musculos, sau prea înalt!

Femeia ideala de-a lungul anilor
Femeia ideala de-a lungul anilor

 

Acum că am terminat cu ditamai introducerea, să dezgropăm dovezile. Începem cu antichitatea greacă și romană, precursoare ale civilizației europene moderne. Dacă ai văzut vreodată o statuie antică, ai observat probabil că siluetele feminine nu sunt foarte diferite de cele masculine. Aceleași drapaje, tunici lungi până în pământ și materiale care nu lasă formele să se întrevadă.

Femeie intr-o tunica specifică Greciei Antice
Femeie intr-o tunica specifică Greciei Antice

De fapt, suratele noastre din Grecia și Roma antică erau încurajate să arate ca niște bărbați, strivindu-și busturile cu fâșii de materiale. În Sparta se ajungea și mai departe – fetele erau supuse unui regim de exerciții fizice intense (alergat, lupte, aruncarea suliței și a discului), din dorința ca acestea să dea naștere unor copii sănătoși.

În general, femeile din Antichitate erau puternice, și își întrețineau silueta cu muncă fizică – se ocupau de gospodărie, și chiar își fabricau singure materialele pentru tunici. Insă în ciuda faptului că purtau o singură bucată de material drapat, cu foarte puține cusături, nu erau niște dezmățate. Decența era importantă, iar bietele făpturi se acoperau cu straturi de șaluri chiar și pe arșiță. Și în pofida soarelui generos din zonele mediteraneene în care trăiau, pielea albă era considerată un semn al frumuseții și al prestigiului. Așa că femeile se otrăveau pur și simplu albindu-și fața cu o pudră formată din plumb alb. Trist, dar adevărat!

Femei in Antichitate - tinute simple, materiale drapate si siluete columnare
Femei in Antichitate – tinute simple, materiale drapate si siluete columnare

**Nu rata episodul următor, cu detalii picante despre vestimentația din Evul Mediu!

Author

Write A Comment